Door verder te surfen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies om je bezoeken aan de site te volgen, je ervaring op deze site te verbeteren, gerichte reclame mogelijk te maken, recepten, artikelen en producten te onthouden en te bekijken. Voor meer informatie, klik op deze link . Klik om je cookies in te stellen..

Cookies manager

Kaas in onze voeding

De voedingswaarde van kaas

Calcium

dent-os


Calcium: een onmisbaar mineraal…

  • voor de groei en het behoud van ons beendergestel en onze tanden
  • voor de bloedstolling
  • voor de celvernieuwing
  • voor de bloeddruk
  • voor de hormonale functies
plateau-pola


… dat niet wordt aangemaakt door ons lichaam.
Waar halen we calcium vandaan?

Vandaag zijn zuivelproducten nog steeds de beste bron van calcium in de voeding.
Calcium uit zuivel wordt bijzonder vlot opgenomen door het lichaam omdat het wordt versterkt door de aanwezigheid van eiwitten, vitamine D en fosfor.

Vitamines

De voordelen van calcium uit zuivel

Calcium uit zuivel bevat:

  • fosfor, dat essentieel is voor de mineralisatie van de beenderen en de tanden, maar ook voor de weefselvernieuwing;
  • vitamines :
    • vitamine A, dat een rol speelt voor het gezichtsvermogen en de celvernieuwing;
    • vitamine B2 en B12, die vermoeidheid en stress verminderen en zelfs een rol zouden kunnen spelen in de preventie van hart- en vaataandoeningen en bepaalde soorten kanker, maar dit moet nog verder worden onderzocht;
    • vitamine D, dat cruciaal is voor de verbinding van het calcium met de beenderen.

Goed voor de gezondheid?

moelle


Wat we met zekerheid weten, is dat kaas een fermentatie is van melk door middel van melkbacteriën, en dat aangetoond is dat gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas over afweerstimulerende eigenschappen beschikken. Diezelfde bacteriën vinden we terug in onze spijsvertering, waar ze een beschermende werking hebben.

Calcium voorkomt osteoporose: we weten dat de botmassa bij vrouwen afneemt na de menopauze. De inname van calcium, met name in de vorm van zuivelproducten, beperkt het botverlies en voorkomt breuken bij oudere personen.

Een ander voordeel is dat de eiwitten in kaas vergelijkbaar zijn met die in vlees, wat heel interessant is voor de steeds grotere groep personen die kiest voor een vegetarisch eetpatroon.

Waarom kiezen voor kaas op het menu?

noix
  • Het is een uitstekend tussendoortje, bijvoorbeeld met wat fruit en noten.
  • Kaas is heerlijk in slaatjes en tal van andere bereidingen.
salade
Magere kaas past perfect in een caloriearme voeding.

Kaas: veel te vet?

Kaas bevat inderdaad vetten, maar alles hangt af van de consumptiewijze.
Een of twee porties kaas na de maaltijd kunnen perfect binnen een evenwichtige voeding.
En net zoals voor alle levensmiddelen geldt ook hier: overdaad schaadt.

De juiste keuze maken

Onthoud: hoe groter de dichtheid van de kaas, hoe meer calorieën (omdat de kaas minder water bevat).

Waar 30 g Camembert Cœur de Lion ongeveer 6,3 g vetten bevat, levert dezelfde hoeveelheid Chavroux slechts 4 g en een stukje Caprice des Dieux 9,3 g.

A la une